Beeldschermwerk doe je achter een ergonomisch bureau
(EN 527 – NPR1813)

In je zoektocht naar een goede (ergonomische) werkplek kom je naast de Europese Normen EN ook specifieke Nederlandse normen (NEN-EN / NPR) en adviezen tegen.

Zo dienen ergonomische kantoormeubelen binnen Europa minimaal te voldoen aan de Europese norm EN 527 welke in 2011 voor het laatst is ge-update. In deze norm wordt een onderscheid gemaakt tussen vier type werk- en schrijftafels:

Verstelbaar: 65 – 85 cm, 65 – 125 cm voor zit-sta tafels
Instelbaar 65 – 85 cm
Vaste tafelhoogte 74 +/- 2 cm
Beperkt in- of verstelbaar Alleen in Duitsland

NPR 1813 De Nederlandse standaard voor ergonomische kantoormeubelen

De Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813 ‘Ergonomie – Richtlijn voor kantoormeubelen is een aanvulling / specifiekere normering op de Europese norm. En het geeft aanwijzingen bij de inrichting van administratie ruimten en kantoren om op een verantwoorde wijze administratieve ruimten en kantoren in te richten. De geadviseerde maatvoeringen voor een Nederlandse werktafel uit deze laatste versie van de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813 komen vrijwel volledig overeen met die uit de Europese norm EN 527-1 uit 2011.
Op een paar punten na zoals bijvoorbeeld het minium bereik voor statafel en zit-statafels (130 cm ipv 125 cm) en de dikte van het tafelblad (aan de voorzijde) welke iets dunner moet zijn (max. 50 mm ipv 55 mm).
Maar je kan stellen dat indien een tafel aan de eisen voldoet die gesteld zijn in EN527 dan voldoet deze in basis ook aan de adviezen uit de NPR 1813

Zit-sta tafel voor langdurig beeldschermwerk

Vanuit ergonomisch oogpunt wordt een verstelbare bureautafel aanbevolen. Gezien het feit dat geen enkel persoon even groot is is een tafel waarvan de hoogte kan worden aangepast aan de individuele medewerker gewenst. Zeker als beeldschermwerkers vele uren per dag achter de werkplek werken.

EN 527-1 2011 normen voor werk- en schrijftafels 

 

EN 527 (2011)
Tafel hoogte
Niet-verstelbaar 74 cm (+/- 2cm)
Verstelbaar 65 – 85cm
Zit-sta tafel 65 – 125 cm
Oppervlak
Diepte 80 cm
Breedte 120 cm
Dikte < 5,5 cm aan voorzijde
< 8 cm op 50 cm diepte
Beenruimte
Breedte 85cm: niet-verstelbaar
120 cm: verstelbaar
Diepte (vloerniveau) 80 cm diep
12 cm hoog

(bron: https://www.ergonomiesite.be/en527/https://www.ergonomiesite.be/npr1813-kantoormeubelen/)

zit sta tafel

Een complete ergonomische thuiswerkplek

Onze Betes thuiswerkplek bestaat uit:

 • Ergonomische bureaustoel met 2D armleggers
 • Elektrische zit sta tafel inclusief bureaublad (met 2 sterke motoren)
 • Verticale muis
 • Compacte toetsenbord
 • Monitor / notebook verhoger


TEMPEO WAVE TGREY (vanaf € 580,-)

met witte accenten op de achterkant, in de armleggers en kruisvoet

Deze fraaie design stoel (erkend met internationale prijzen) past in menig interieur en is leverbaar in 7 verschillende stijlvolle kleuren. Dankzij de 4cm brede golvende banen in de mooie stoffering is het een zeer comfortabele bureaustoel. De stoel is zeer goed instelbaar en is ergonomisch verantwoord ondermeer door de lendensteun, gemakkelijk verwisselbaar zitkussen, ergo synchroon mechaniek plus, de dynamische zitneiginstelling, schuifzitting en 3D armleggers.

Opties

De stoel is te voorzien van 5D armleggers tegen een meerprijs van € 35,-.
En voor een dynamischere zit kan de stoel van een AIR SEAT voorzien worden à € 79,-

*Prijzen zijn exclusief BTW

TEMPEO FRESH (vanaf € 445,-)

In 7 verschillende stijlvolle kleuren

Uitgevoerd met lendensteun, gemakkelijk verwisselbaar zitkussen, auto synchroon mechaniek, schuifzitting en 3D armleggers.

Opties

De stoel is te voorzien van 5D armleggers tegen een meerprijs van € 35,-. En voor een dynamischere zit kan de stoel van een AIR SEAT voorzien worden à € 79,-

*Prijzen zijn exclusief BTW

ANTEO Automaat met AIR-SEAT

Ergonomische bureaustoel in stijlvol design
uitgevoerd met 2D of 5D armleggers

De ANTEO met automaat mechaniek en 2D armleggers of (NPR 1813) 5D armleggersis een ARBO goedgekeurde stoel uitgevoerd met automatische gewichtsaanpassing met minimaal aantal handels, waardoor deze zeer eenvoudig in te stellen is en in fraaie trendkleuren verkrijgbaar.

KÖHL AIR-SEAT

Deze stoel is bovendien voorzien van een gepattenteerde AIR-SEAT van KÖHL; een zitting met een individueel instelbaar luchtkussen. Deze zorgt voor micro bewegingen die je rugspieren zachtjes traint, waardoor je rugklachten voorkomt en bestaande klachten kunnen verminderen.
*Prijzen zijn exclusief BTW

Zit-sta kruk LISELOTTE

 • Zitting uitgevoerd in stof
 • Rond foamkussen zorgt voor een comfortabele zit
 • Volledig roteerbaar
 • In hoogte verstelbare gasveer
 • Zwart of witte kunststof voet
 • De basis garandeert een stabiele neiging voor de juiste houding
 • Verkrijgbaar in zwart/zwart, wit/zwart, wit/groen, wit/blauw en wit/oranje

 

Bureaufiets Teun

 • Geen installatie vereist
 • In hoogte verstelbaar ergonomisch zitkussen
 • Geluidloos magnetisch spinwiel
 • LCD-scherm met tijd, snelheid, afstand en calorieën
 • Instelbare tegendruk
 • Gemakkelijk te verplaatsen

BeteS S1 zit-sta verhoger

Werkoppervlak: 700 x480 mm
Hoogte verstelling: 120 -450 mm

 • Eenvoudige installatie
 • Instelbaar op iedere hoogte
 • Strak en modern design
 • Ideaal te combineren met laptop
 • Maximale belasting 15kg
 • Montage monitorarm voorbereid

Zit zit bureau Betes 470

Bureau met in hoogte verstelbaar onderstel (62-87,5cm) inclusief werkblad

De ideale hoogte voor een niet verstelbaar bureau is 74 cm. Dit bureau is in hoogte verstelbaar van 62 tot 87,5 cm en voldoet hiermee dan ook volledig aan de europese arbo NEN-EN 527 richtlijnen.

Het onderstel is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en aluminium en is leverbaar met een werkblad in de kleur wit, licht eiken of grijs.

Alle werkbladen hebben een diepte van 80cm en zijn te bestellen in de volgende breedtematen:

 • 120cm breed
 • 160cm breed

Zit stabureau Betes 470 SLS

Elektrisch verstelbaar zit-sta basis bureau onderstel + werkblad

Deze zit sta bureau is verkrijgbaar met een onderstel in de kleuren wit, zwart en aluminium en zijn leverbaar met werkbladen de kleuren wit, licht eiken en grijs.

De werkbladen hebben een diepte van 80cm en zijn te bestellen in de volgende breedtematen:

 • 120cm breed
 • 140cm breed
 • 160cm breed
 • 180cm breed

 

Traploos in hoogte verstelbaar

Deze elektrisch verstelbare zit-sta tafel is door toepassing van tweemotorig onderstel (in elke poot één) zeer kwalitatief hoogwaardig. En is traploos in hoogte verstelbaar van 64 cm tot 130 cm.

ANTEO NPR 1813 met AIR-SEAT

Ergonomische bureaustoel met
multi synchroon mechaniek & 5D armleggers

Deze stijlvolle ANTEO met multifunctioneel-synchroon-mechaniek en 5D armleggers (€ 595,-*) is een ARBO goedgekeurde stoel. En is bovendien, voor extra zitcomfort, uitgevoerd met een AIR-SEAT van KÖHL.

Deze zitting heeft een individueel instelbaar luchtkussen dat met behulp van micro bewegingen je rugspieren zachtjes traint, waardoor je rugklachten voorkomt en bestaande klachten kunnen verminderen.
*Prijzen zijn exclusief BTW

NPR 1813

Een werkplek wat intensief gebruikt wordt dient volgens de Arbo richtlijnen aan strengere eisen te voldoen wat betreft de verstelbaarheid. Bij kort gebruik is de EN 1335, de Europese norm rond bureaustoelen, geschikt om te gebruiken. Voor langdurig gebruik is de NPR 1813 geschikter, want die stelt een ruimere verstelbaarheid voor.

JASMIJN

Ergonomische bureaustoel (NEN-EN 1335) in stijlvol design

De JASMIJN is een elegante ARBO verantwoorde NEN-EN 1335 stoel en is voor extra zitcomfort bovendien te voorzien van een gepattenteerde AIR-SEAT van KÖHL.

Met deze AIR-SEAT heb je een individueel instelbaar luchtkussen dat met behulp van micro bewegingen je rugspieren zachtjes traint, waardoor je rugklachten voorkomt en bestaande klachten kunnen verminderen.

NEN-EN 1335

NEN-EN 1335 is dé Europese norm voor bureaustoelen en kantoorstoelen hiermee voldoet bureaustoel JASMIJN volledig aan deze ARBO norm als het gaat om comfort, instelbaarheid en afmetingen. U bent dus verzekerd van een kwalitatief goede bureaustoel die jaren meegaat. Meer over NEN-EN 1335

All-in werkinstructies op de werkvloer

Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag de all-in werkinstructie op de werkvloer aan. Ik neem spoedig contact met u op. Wenst u liever telefonisch contact, bel mij op +31 (0)35-656 56 65

 

Download de casus en lees het volledige verhaal Jan Brasser en welke efficiency slag Adviesgroep Van der Roest / VDRD gemaakt heeft.

[contact-form-7 id=”346″ title=”Document Solutions Download”]