Langdurig zittend werken vraagt om een NEN-EN 1335 of NPR 1813 ergonomisch bureaustoel

Ben jij je op dit moment aan het oriënteren welk bureaustoel nu voor jou of je medewerkers het beste is. Verdiep je eens goed in de verstelbaarheid van de stoel! Want elk mens is verschillend op het vlak van lichaamsafmetingen en verhoudingen. De ideale zittende werkhouding varieert dus per persoon.

Wanneer je veel uren zittend werk doet (soms ruim 8 uur per dag) dan verricht je als het ware topsport. Het klinkt gek, maar als je niet geregeld varieert in je werkhouding op de dag dan heeft dit direct invloed op de mentale en fysieke gezondheid. Ergonomisch kantoormeubilair helpt je om de werkzaamheden zo optimaal mogelijk te kunnen verrichten. En een ergonomische bureaustoel is dan ook goed instelbaar en moet aansluiten op de taken, activiteiten en vaardigheden van de gebruiker. Juist bij langer gebruik dient de stoel over een bewegingsmechanisme te beschikken om afwisseling in houding toe te laten.

NEN-EN 1335 De Europese standaard voor bureaustoelen

Voor Europese landen zijn er standaard normen afgesproken, en de Europesche norm EN 1335 (2020) beschrijft de instelmogelijkheden van bureaustoelen en de bijpassende maten. Elke Europese lidstaat past deze norm aan voor eigen gebruik, zo is dit bijvoorbeeld in Nederland omgezet naar de NEN-EN 1335 en in België naar de NBN-EN 1335.

De EN 1335 heeft de oude versie van de norm uit 2000 vervangen. Deze beschreef drie typen bureaustoelen (a,b en c) echter kreeg deze oude norm kritiek omdat de verstelbaarheden van deze stoelen te beperkt waren genormeerd en deze standaard niet erg goed bruikbaar was als het gaat om ergonomisch verantwoord zittend werken voor een ieder in de EU. Een grotere Nederlander en kleinere Italiaan in één norm opnemen, geeft problemen. Vandaar dat er een vierde type bureaustoel is geïntroduceerd (Ax) en is tevens de oude norm gemoderniseerd.

(bron: https://www.ergonomiesite.be/en1335/)

NPR 1813 De Nederlandse standaard voor ergonomische kantoormeubelen

Een flexibele werkplek heeft meerdere gebruikers zodat strengere eisen voor de verstelbaarheid gelden. Bij kort gebruik is de EN 1335, de Europese norm rond bureaustoelen, geschikt om te gebruiken. Voor langdurig gebruik is de NPR 1813 geschikter, want die stelt een ruimere verstelbaarheid voor.

NPR-1813 of Nederlandse Praktijk Richtlijnen is een vaak gebruikte ARBOnorm in Nederland. Aangezien er in Nederland veel lange mensen wonen is er naast de Europese NEN-norm deze Nederlandse richtlijn aangemaakt. Zoals te lezen is dit een richtlijn en dus geen verplichting als het gaat om ARBO technisch goedgekeurde stoelen. Desalniettemin is het een bruikbaar handvat en is de NPR-1813 geschikt voor een nog groter aantal van de mensen t.o.v. de EN-1335 goedgekeurde stoelen.

(bron: https://www.ergonomiesite.be/npr1813-kantoormeubelen/)

Verschillen tussen NEN-EN 1335 en NPR 1813

NEN-EN 1335 bureaustoel 

De Jasmijn is een elegante ARBO verantwoorde NEN-EN 1335 stoel. Kijk op onze webshop voor onze actuele prijs.

Een complete ergonomische thuiswerkplek

Onze Betes thuiswerkplek bestaat uit:

 • Ergonomische bureaustoel met 2D armleggers
 • Elektrische zit sta tafel inclusief bureaublad (met 2 sterke motoren)
 • Verticale muis
 • Compacte toetsenbord
 • Monitor / notebook verhoger


TEMPEO WAVE TGREY (vanaf € 580,-)

met witte accenten op de achterkant, in de armleggers en kruisvoet

Deze fraaie design stoel (erkend met internationale prijzen) past in menig interieur en is leverbaar in 7 verschillende stijlvolle kleuren. Dankzij de 4cm brede golvende banen in de mooie stoffering is het een zeer comfortabele bureaustoel. De stoel is zeer goed instelbaar en is ergonomisch verantwoord ondermeer door de lendensteun, gemakkelijk verwisselbaar zitkussen, ergo synchroon mechaniek plus, de dynamische zitneiginstelling, schuifzitting en 3D armleggers.

Opties

De stoel is te voorzien van 5D armleggers tegen een meerprijs van € 35,-.
En voor een dynamischere zit kan de stoel van een AIR SEAT voorzien worden à € 79,-

*Prijzen zijn exclusief BTW

TEMPEO FRESH (vanaf € 445,-)

In 7 verschillende stijlvolle kleuren

Uitgevoerd met lendensteun, gemakkelijk verwisselbaar zitkussen, auto synchroon mechaniek, schuifzitting en 3D armleggers.

Opties

De stoel is te voorzien van 5D armleggers tegen een meerprijs van € 35,-. En voor een dynamischere zit kan de stoel van een AIR SEAT voorzien worden à € 79,-

*Prijzen zijn exclusief BTW

ANTEO Automaat met AIR-SEAT

Ergonomische bureaustoel in stijlvol design
uitgevoerd met 2D of 5D armleggers

De ANTEO met automaat mechaniek en 2D armleggers of (NPR 1813) 5D armleggersis een ARBO goedgekeurde stoel uitgevoerd met automatische gewichtsaanpassing met minimaal aantal handels, waardoor deze zeer eenvoudig in te stellen is en in fraaie trendkleuren verkrijgbaar.

KÖHL AIR-SEAT

Deze stoel is bovendien voorzien van een gepattenteerde AIR-SEAT van KÖHL; een zitting met een individueel instelbaar luchtkussen. Deze zorgt voor micro bewegingen die je rugspieren zachtjes traint, waardoor je rugklachten voorkomt en bestaande klachten kunnen verminderen.
*Prijzen zijn exclusief BTW

Zit-sta kruk LISELOTTE

 • Zitting uitgevoerd in stof
 • Rond foamkussen zorgt voor een comfortabele zit
 • Volledig roteerbaar
 • In hoogte verstelbare gasveer
 • Zwart of witte kunststof voet
 • De basis garandeert een stabiele neiging voor de juiste houding
 • Verkrijgbaar in zwart/zwart, wit/zwart, wit/groen, wit/blauw en wit/oranje

 

Bureaufiets Teun

 • Geen installatie vereist
 • In hoogte verstelbaar ergonomisch zitkussen
 • Geluidloos magnetisch spinwiel
 • LCD-scherm met tijd, snelheid, afstand en calorieën
 • Instelbare tegendruk
 • Gemakkelijk te verplaatsen

BeteS S1 zit-sta verhoger

Werkoppervlak: 700 x480 mm
Hoogte verstelling: 120 -450 mm

 • Eenvoudige installatie
 • Instelbaar op iedere hoogte
 • Strak en modern design
 • Ideaal te combineren met laptop
 • Maximale belasting 15kg
 • Montage monitorarm voorbereid

Zit zit bureau Betes 470

Bureau met in hoogte verstelbaar onderstel (62-87,5cm) inclusief werkblad

De ideale hoogte voor een niet verstelbaar bureau is 74 cm. Dit bureau is in hoogte verstelbaar van 62 tot 87,5 cm en voldoet hiermee dan ook volledig aan de europese arbo NEN-EN 527 richtlijnen.

Het onderstel is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en aluminium en is leverbaar met een werkblad in de kleur wit, licht eiken of grijs.

Alle werkbladen hebben een diepte van 80cm en zijn te bestellen in de volgende breedtematen:

 • 120cm breed
 • 160cm breed

Zit stabureau Betes 470 SLS

Elektrisch verstelbaar zit-sta basis bureau onderstel + werkblad

Deze zit sta bureau is verkrijgbaar met een onderstel in de kleuren wit, zwart en aluminium en zijn leverbaar met werkbladen de kleuren wit, licht eiken en grijs.

De werkbladen hebben een diepte van 80cm en zijn te bestellen in de volgende breedtematen:

 • 120cm breed
 • 140cm breed
 • 160cm breed
 • 180cm breed

 

Traploos in hoogte verstelbaar

Deze elektrisch verstelbare zit-sta tafel is door toepassing van tweemotorig onderstel (in elke poot één) zeer kwalitatief hoogwaardig. En is traploos in hoogte verstelbaar van 64 cm tot 130 cm.

ANTEO NPR 1813 met AIR-SEAT

Ergonomische bureaustoel met
multi synchroon mechaniek & 5D armleggers

Deze stijlvolle ANTEO met multifunctioneel-synchroon-mechaniek en 5D armleggers (€ 595,-*) is een ARBO goedgekeurde stoel. En is bovendien, voor extra zitcomfort, uitgevoerd met een AIR-SEAT van KÖHL.

Deze zitting heeft een individueel instelbaar luchtkussen dat met behulp van micro bewegingen je rugspieren zachtjes traint, waardoor je rugklachten voorkomt en bestaande klachten kunnen verminderen.
*Prijzen zijn exclusief BTW

NPR 1813

Een werkplek wat intensief gebruikt wordt dient volgens de Arbo richtlijnen aan strengere eisen te voldoen wat betreft de verstelbaarheid. Bij kort gebruik is de EN 1335, de Europese norm rond bureaustoelen, geschikt om te gebruiken. Voor langdurig gebruik is de NPR 1813 geschikter, want die stelt een ruimere verstelbaarheid voor.

JASMIJN

Ergonomische bureaustoel (NEN-EN 1335) in stijlvol design

De JASMIJN is een elegante ARBO verantwoorde NEN-EN 1335 stoel en is voor extra zitcomfort bovendien te voorzien van een gepattenteerde AIR-SEAT van KÖHL.

Met deze AIR-SEAT heb je een individueel instelbaar luchtkussen dat met behulp van micro bewegingen je rugspieren zachtjes traint, waardoor je rugklachten voorkomt en bestaande klachten kunnen verminderen.

NEN-EN 1335

NEN-EN 1335 is dé Europese norm voor bureaustoelen en kantoorstoelen hiermee voldoet bureaustoel JASMIJN volledig aan deze ARBO norm als het gaat om comfort, instelbaarheid en afmetingen. U bent dus verzekerd van een kwalitatief goede bureaustoel die jaren meegaat. Meer over NEN-EN 1335

All-in werkinstructies op de werkvloer

Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag de all-in werkinstructie op de werkvloer aan. Ik neem spoedig contact met u op. Wenst u liever telefonisch contact, bel mij op +31 (0)35-656 56 65

 

Download de casus en lees het volledige verhaal Jan Brasser en welke efficiency slag Adviesgroep Van der Roest / VDRD gemaakt heeft.

[contact-form-7 id=”346″ title=”Document Solutions Download”]