Zit-instructies en persoonlijk advies per medewerker

Een gedegen werkplekonderzoek bij uw medewerkers kan veel klachten wegnemen en draagt bij aan een prettige werkomgeving. Niets is vervelender als je te horen krijgt dat niet al je medewerkers even prettig werken. En dat terwijl de verbeterpunten vaak zo eenvoudig zijn door te voeren. De oplossingen zijn in iedergeval goedkoper dan de kosten die je hebt bij het wegvallen van een medewerker door ziekte, rug-, nek- of armklachten.

Het begint met het op de juiste manier zitten

We leggen graag aan de hand van de volgende video uit wat de meest ideale werkhouding is op een goede verstelbare bureaustoel.

Werkplekonderzoek

Bij een werkplekonderzoek wordt er per persoon gekeken naar zijn of haar werkzaamheden en de daarbij horende werkhouding. Per medewerker wordt vervolgens beschreven wat de aandachtpunten zijn en een passend adviesplan opgesteld. Hierbij kijken we o.a. naar de volgende zaken:

 1. Wordt er op een goed op de persoon afgestelde stoel gewerkt
  • Is deze ingesteld op de juiste zithoogte
  • Is de lendesteun op de juiste positie gezet
  • Staan de armleggers op de juiste hoogte
  • Is de rugleuning actief of passief
 2. Het bureau
  • Is deze op de juiste hoogte, of moet er met een voetsteun gewerkt worden. Of is er wellicht een zit sta-tafel gewenst.
 3. Computer en monitor
  • Staat het beeldscherm voldoende naar achteren
  • Staat de bovenste rand van het monitorscherm op ooghoogte
  • Ligt het toetsenbord plat en niet te ver naar voren
  • Is de houding van de handen correct bij het werken met de toetsenbord, muis of mousepad
 4. Moeten er eventuele ander werkplekaanpassingen gedaan worden als het gaat om de werkhouding
 5. Is het werklicht op orde

 

Voor de facilitaire managers of meubilair verantwoordelijken binnen de organisatie voldoet Betes aan alle criteria’s. Onze bureaustoelen voldoen aan de Europese richtlijnen NEN-EN 1335 en daarbij als toevoeging NPR 1813. En als ergonoom weten we precies wat u nodig heeft voor de juiste zitpositie.

Wees als werkgever (pro)actief als het gaat om het welzijn van uw medewerkers en biedt ze op de persoon afgestemde werkplekken aan. Dit resulteert onheroepelijk in minder uitval van arbeidskrachten door rug-, nek en armklachten.

Algemene werkplekadvies

 • Let bewust op een goede zithouding en blijf voldoende bewegen.
 • Om de spieren in de nek, schouders en armen te kunnen ontspannen is een goede zit-/werkhouding achter het monitorscherm van belang.
 • Alle medewerkers dienen goed achterin de stoel te gaan zitten, zodat een actieve/rechte werkhouding ontstaat. Ook wanneer slechts een kort moment achter de computer moet worden gezeten, is het van belang dit te doen in een goede houding. Voorkom een naar voren gebogen houding waarbij de schouders worden opgeduwd. Ook bij een overleg met bijvoorbeeld collega is het belangrijk recht en actief te blijven zitten. Dus eerst goed gaan zitten en dan pas met werken starten!
 • Daarnaast zijn micropauzes van belang om ervoor te zorgen dat de tijd dat aaneengesloten achter het bureau wordt doorgebracht wordt beperkt. Om de spieren voldoende te laten doorbloeden, geef ik het advies niet langer dan 20 á 30 minuten achter het bureau te zitten. Neem daarna een korte onderbreking van een paar minuten om verzuring van spieren te voorkomen. Stel op de computer of op de telefoon een reminder in om het nemen van een korte pauze niet te vergeten.Een optie is op de computer een pauzeprogramma te installeren.
  Denk bijvoorbeeld aan het programma Workrave. Dit is een gratis te downloaden en te gebruiken programma. Een licentie is niet noodzakelijk.


Download de casus en lees het volledige verhaal Jan Brasser en welke efficiency slag Adviesgroep Van der Roest / VDRD gemaakt heeft.